6. EKMUD Bilimsel Programı - Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği

6. EKMUD Bilimsel Programı

“6. Türkiye EKMUD Bilimsel Platformu” 4-8 Nisan 2017 tarihleri arasında Antalya’da Regnum Carya Kongre Merkezinde gerçekleştirilmiştir

Platformun ana teması; “Antimikrobiyal Direnç ve Akılcı Antimikrobiyal Kullanımı” olmuştur. Antimikrobiyal direnç tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan bir sorun haline gelmiş ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından, insanlık için en büyük tehditlerden birisi olarak ilan edilmiştir. Antibiyotik direncinin en önemli nedeni, antibiyotiklerin uygunsuz kullanımıdır. Antibiyotiklerin %70’lere varan oranda yanlış kullanımı yanında, hayvanlarda büyüme faktörü olarak kullanılması da direnç gelişiminin en önemli nedenlerindendir. Tüm antibiyotiklere direncin olduğu yeni direnç genlerinin tanımlanması, yeni antibiyotik geliştirilemiyor olması tehdidin ne denli büyük olduğunu göstermekte, antibiyotik direncine karşı bir an önce ulusal eylem planı hazırlanması ve uluslararası işbirliği gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Bu platformda; sorunun boyutunu, alınması gereken kısa ve uzun vadeli tedbirleri ve her şeyden önemlisi dirençli mikroorganizmalarla meydana gelen enfeksiyonların yönetimini enine boyuna tartışacağız. Bunun yanında bir çok enfeksiyon hastalığı ile ilgili son gelişmeleri ve tedavideki en yeni bilgileri ve deneyimleri de paylaşılmıştır.