Ebola Kanamalı Ateşi - Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği

Ebola Kanamalı Ateşi

Ebola nedir?
Ebola Kanamalı Ateşi, pekçok viral kanamalı ateş etkenlerinden biridir. Hastalık insanlarda ve diğer birçok primatlarda ( maymun, goril, şempanze vb.) ciddi seyreder ve çoğu zaman ölüm ile sonuçlanmaktadır.

Ebola nasıl gelişir?
Ebola kanamalı ateşinin etkeni Filoviridae ailesinin Ebolavirus genusuna ait bir virüstür.  İlk Ebola virüs türleri, günümüzde Demokratik Kongo Cumhuriyeti topraklarında yer alan Ebola nehri çevresinde 1976 yılında izole edilmiştir. Bu tarihten sonra sporadik salgınlar halinde hastalık görülmeye devam etmektedir. Virüsün 5 alt tipinden 4’ü insanlarda hastalığa neden olmaktadır.
Virüsün doğal rezervuarı bilinmemektedir. Bununla beraber elde edilen kanıtlar ve benzer virüslerin doğal özellikleri doğrultusunda virüsün zoonotik yani hayvanlardan kaynaklandığı ve yarasaların da bu konuda en suçlanan hayvanlar oldukları bildirilmektedir.

Ebola nerede görülür ve ülkemiz için risk var mıdır?
Son Ebola salgını Batı Afrika ülkelerinden Liberya, Gine ve Sierra Leone’yi etkilemektedir. Komşu ülkeler de enfeksiyon açısından risk altındadırlar. Ülkemiz için şu anda belirgin bir oluşturmamakla beraber, bölgeye seyahat eden kişilerin enfeksiyonu ülkemize taşıması riski mevcuttur. Bu nedenle bölgeye seyahat edecek kişilerin bu konuda uyarılması ve bölgeden ülkemize gelecek kişilerin hastalık belirtileri konusunda sorgulanması önem taşımaktadır.

Ebolanın belirtileri nelerdir?
Enfeksiyon geliştikten sonra semptomlar genellikle aniden başlar. Hastalığın belirtileri; ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık ve anormal kanamalar şeklindedir. Enfeksiyon belirtileri virüs vücuda alındıktan sonra genellikle 8-10 gün içerisinde ortaya çıkar, ancak 2-21 gün olan olgular da bildirilmiştir.

Ebola nasıl bulaşır?
Ebola virüsü hastalık belirtileri gösteren hasta kişinin kan veya vücut sıvıları ile doğrudan temas veya kan veya vücut sıvılarının bulaştığı iğne gibi materyal temas sonucu bulaşır. Enfekte fakat hastalık belirtileri göstermeyen kişiler bulaştırıcı değildir. Hastalık solunum yolu, yemek yeme veya su içme ile bulaşmaz.

Ebolanın tedavisi var mıdır?
Ebolanın günümüzde özgül bir tedavisi yoktur, tedavi genellikle destek tedavisi şeklindedir. Virüs için aşı çalışmaları da devam etmektedir.