SON DUYURULAR
2.BASAMAK DEVLET HASTANELERÄ° HEPATÄ°T GÃœNCELLEME TOPLANTISI
02 Ekim 2024BUHASDER 2024 KONGRESİ Katılım Desteğine Başvurmak İçin Son Gün 26 Eylül 2024
21 Eylül 2024GAZİANTEP - BUHASDER İL EĞİTİM TOPLANTISI
06 Mart 202421 Aralık 2023 VİRAL HEPATİTLER TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ TOPLANTISI
10 Kasım 2023BUHASDER 2023 - Burs Başvuru Formu
18 Ekim 2023
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın: Delta varyantı yüzde 60 daha bulaşıcı
AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme DerneÄŸi (BUHASDER) BaÅŸkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, kiÅŸilerde boÄŸaz aÄŸrısı, baÅŸ aÄŸrısı, burun akıntısı gibi bulgularla karşılaşıldığında hem bulaşıcılığı hem de ölümcüllüÄŸü nispeten yüksek Delta varyantını akla getirmek gerektiÄŸini söyledi. Prof. Dr. Yalçın, bu gibi bulguları olanların kısa sürede bir saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmalarında yarar olduÄŸunu aktardı.
‘YÜZDE 60 DAHA BULAÅžICI VE ETKÄ°N’
2020 yılı sonu itibari ile ilk kez ana virüs sonrasında Ä°ngiltere'de Alfa varyantının tanımlandığını, ardından Brezilya ve Güney Afrika'dan Beta ve Gama varyantlarının tanımlandığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, son olarak da Hindistan'da Delta varyantının tanımlandığını söyledi. Prof. Dr. Yalçın, "Delta varyantı, baÅŸlangıçtaki orijinal virüs ve Alfa varyantına göre yüzde 60 daha bulaşıcı ve daha etkin. Sonuçları daha sıkıntılı görülüyor. Delta varyantına karşı belli aşıların daha etkin olduÄŸunu biliyoruz" dedi.
7 FARKLI VARYANT MEVCUT
Prof. Dr. Yalçın, "Bu 4 varyant sonrasında ÅŸu an için ülkelerde daha az görülen, belli yerlerde kümeler halinde gördüÄŸümüz 7 farklı varyant mevcut. Bu varyantlarla ilgili veriler giderek artıyor. Fakat belirttiÄŸimiz 4 varyanta göre daha hafif seyrediyor. Son zamanlarda daha çok dikkat çekici olan Delta varyantı, klasik Covid-19 enfeksiyonundan daha farklı. AteÅŸ, öksürük, nefes darlığı, tat ya da koku bozukluklarının olmadığı bir klinik tablo ile karşımıza çıkıyor. Delta varyantında ise dikkat çeken husus, kiÅŸilerde boÄŸaz, baÅŸ aÄŸrısı, burun akıntısı gibi soÄŸuk algınlığı bulgularının olması" diye konuÅŸtu.
‘mRNA AÅžISI DELTA VARYANTINA KARÅžI ETKÄ°N’
Özellikle mRNA aşısının Delta varyantına karşı yüksek derecede etkili olduÄŸunun bilindiÄŸini ifade eden Prof. Dr. Yalçın "Daha önce inaktif aşı olmuÅŸ bireylerin en az 3 ay geçmiÅŸ ise üçüncü aşıyı olarak, ciddi rahatsızlıkları yok ise (kalp, alerjik hastalıklar) özellikle mRNA aşılarından birinin yapılmasını öngörüyoruz. Daha önce hastalığı geçirmiÅŸ bireylerin de mRNA aşısı yaptırmalarında, en az üç ay sonra yaptırmalarında yarar var" dedi.