SON DUYURULAR
2.BASAMAK DEVLET HASTANELERÄ° HEPATÄ°T GÃœNCELLEME TOPLANTISI
02 Ekim 2024BUHASDER 2024 KONGRESİ Katılım Desteğine Başvurmak İçin Son Gün 26 Eylül 2024
21 Eylül 2024GAZİANTEP - BUHASDER İL EĞİTİM TOPLANTISI
06 Mart 202421 Aralık 2023 VİRAL HEPATİTLER TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ TOPLANTISI
10 Kasım 2023BUHASDER 2023 - Burs Başvuru Formu
18 Ekim 20235 AÄŸustos 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan SaÄŸlık Uygulamaları TebliÄŸi’nde yapılan deÄŸiÅŸiklik sonrası Kronik Hepatit C tedavisi ile ilgili aÅŸağıda yeÅŸil ile belirtilen deÄŸiÅŸiklik yapılmıştır.
Kronik Hepatit C tedavisinde kullanılan ilaçlar, ikinci ve üçüncü basamak saÄŸlık kurumlarında gastroenteroloji veya enfeksiyon hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak, bu uzman hekimler ile çocuk saÄŸlığı ve hastalıkları uzman hekimi veya iç hastalıkları uzman hekimi tarafından reçete edilir.
Ä°lgili deÄŸiÅŸiklik 13 AÄŸustos 2024 Salı günü itibarıyla geçerli olacaktır.
Detaylar aşağıdaki gibidir.
4.2.13.3.2- Kronik Hepatit C tedavisinde genel hükümler
(1) HCV RNA pozitifliğine bakılır.
(2) Kronik Hepatit C’ye baÄŸlı kompanse (Child-Pugh A) karaciÄŸer sirozu olan hastalarda; histopatolojik tanı olmadığı durumda trombosit sayısının 150.000/mm³’ün altında veya protrombin zamanının 3 saniye ve/veya üzerinde olması koÅŸulu aranır.
(3) Kronik Hepatit C’ye baÄŸlı dekompanse (Child-Pugh B veya Child-Pugh C) karaciÄŸer sirozu olan hastalarda; asit sıvısının varlığı veya hepatik ensefalopati veya sarılık (total bilirubin >3 mg/dl) veya özefagus varis kanaması olması koÅŸulları aranır. Dekompanse karaciÄŸer sirozu olan eriÅŸkin hastalarda HCV genotip tayini yapılır. Bunun dışındaki eriÅŸkin hastalar için genotip tayini gerekmez.
(4) Çocuk hastalarda “4.2.13.3.2.B- Çocuk hastalarda Kronik Hepatit C tedavisi” maddesinde tanımlı durumlarda genotip tayini yapılır.
(5) Tedavide kullanılan ilaçlar, ikinci ve üçüncü basamak saÄŸlık kurumlarında gastroenteroloji veya enfeksiyon hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak, bu uzman hekimler ile çocuk saÄŸlığı ve hastalıkları uzman hekimi veya iç hastalıkları uzman hekimi tarafından reçete edilir.
(6) Düzenlenecek uzman hekim raporunda; HCV RNA pozitifliÄŸi, hastanın nonsirotik veya sirotik olma durumu, hastanın siroz olduÄŸu belirtiliyorsa siroz varlığını, Child-Pugh B veya Child-Pugh C karaciÄŸer sirozu var ise bu durumu kanıtlayıcı bilgi/belgeler, dekompanse siroz hastalarında veya genotip tayini yapılması gerekli görülen çocuk hastalarda genotipi gösterir bilgi/belgeler, hastanın daha önce hepatit C tedavisi alıp almadığı, eÄŸer daha önce hepatit C tedavisi almış ise tedavisinde NS5A inhibitörü olan ilaç kullanıp kullanmadığını da belirterek hangi tedaviyi almış olduÄŸu ve hasta için planlanan tedavi ÅŸeması belirtilecektir.